Váta évszak – 6+1 ájurvéda tipp az őszi-téli időszakra

ájurvéda ősz

Az alábbi 6+1 ájurvéda tipp az őszi-téli váta évszak idejére abban segít, hogy az őszt valóban olyan szépnek találjuk, mint egykoron nagy költőnk. Ha testünkben és lelkünkben is egészség és harmónia van, az életet is jobban élvezzük.

Az ősz beköszöntével a nyári forróság mind jobban enyhül, a nappalok rövidülnek, így még az utóbbi években megszokottá váló augusztus végi, szeptember eleji melegek sem tudnak igazán füllesztő kánikulákat okozni. A váta évszak akkor áll be teljesen, amikor a hideg szelek lefújják a leveleket a fákról. A vátával a levegő és a tér elem érkezik meg nagy mennyiségben, valamint a váta összes sajátsága: hidegség, szárazság, gyorsaság, mozgás, változás, szabálytalanság. Körülbelül az október közepétől a február végéig tartó időszakot nevezhetjük a váta évszaknak.

Minden átmenet és változás egyébként is a váta minőségeit hordozza. Amikor pedig ez a változás közvetlenül a váta évszak időszakába történő átmenet, fokozottan kell ügyelnünk e dósa egyensúlyban tartására. Modern életformánkat követve sokszor figyelmen kívül hagyjuk, hogy az egyes évszakok beköszöntével megváltozott törvények elevenednek fel a természetben. Ha a természettel harmóniában akarunk élni, többet kell tennünk a nagykabát felvételénél.

A váta a dósák vezetője, mely ha kibillen a harmonikus állapotból, könnyen magával rántja a többi dósát is. A váta évszak folyamán ezért mindenki számára jót tesz, ha ügyel a váta egyensúlyban tartására, különösképpen azok, akikben a váta dominál. A megfelelő életmódbeli változtatásokkal mi is elkerülhetjük az olyan tipikus váta problémákat, mint az álmatlanság, a székrekedés, a száraz bőr, a nyugtalanság, a szorongás, illetve az ilyenkor szokásos meghűlések és légúti megbetegedések.

Benefits of meditating before bed; especially now, as we endure lockdowns,  meditation can help you relax and sleep - Buddha Weekly: Buddhist  Practices, Mindfulness, Meditation

Alább tehát 6+1 ájurvéda tipp a váta dósa egyensúlyban tartására:

1) Légy rendszeres

A szeszélyes, változékony Váta egyensúlyát támogatja, ha ügyelünk arra, hogy rendszeresség legyen az életünkben. Az őszi hónapok legtöbbünk számára a változás időszakaként jelentkeznek. Szeptember első heteiben ismét „beindul az élet”: a szabadságról visszatérünk a munkába, újfent a gyerekek óvodai vagy iskolai ügyeivel kell foglalkoznunk, nekik pedig a tanulólét megannyi kihívásával.

Helyezzünk kiemelt figyelmet a rendszeres napi rutinra. Ne hagyjunk ki étkezéseket, továbbá igyekezzünk minden nap ugyanabban az időben enni, felkelni és lefeküdni. Sokat segíthet ez az álmatlanság, illetve az alvászavarok orvoslásában. Megkönnyíti az elalvást, ha lefekvés előtt meleg ghível vagy szezámolajjal masszírozzuk a lábfejünket.

2) Tartsd magad melegen

A hideg, száraz levegő és az erős szél a Vátát növelve fokozza érzékenységünket a meghűléses problémákra. Jól esnek ilyenkor a meleg levesek és általában a főtt ételek. Ahogyan a meleg ruha kívülről, úgy a meleg ételek belülről védenek bennünket.

Rendszeresen kortyolgassunk meleg és melegítő hatású gyógyteákat, mint amilyen a gyömbértea. Hatásosak még a fahéjat, kardamomot és más aromás fűszereket tartalmazó téli teakeverékek. Legjobb az ájurvédikus Váta tea, amely egyszerre melegít, nyugtat és stabilizál. Kerüljük a szénsavas vagy a hűtött italok fogyasztását, ezek nagymértékben gyengítik az emésztést és az immunrendszert!

3) Pihenj eleget

A megfelelő pihenés az immunitás kulcsa. Aludjunk hát eleget! Vegyünk példát a természetről, amely az év vége felé haladva egyre inkább megpihen. A tél nyugodt békéje természetes módon előremozdítja a szemlélődést, a csendes befelé fordulást. Hagyjuk az éjszakai tévézést, helyette inkább olvassunk vagy osszuk meg időnket családunkkal, házastársunkkal. Lehetőleg korán térjünk nyugovóra. A novemberi, decemberi hosszú éjszakák után későn kel a nap, különösen a vátáknak esik jól egy kicsit tovább szunyókálni ilyenkor. A mozgó, aktív vátának jót tesz, ha egy kis extra pihenéssel támogatjuk. Ám lehetőleg ne aludjunk bele a délelőttbe! Frissebbek és energikusabbak vagyunk, ha korán kelünk – ennek viszont előfeltétele a korai lefekvés.

4) Sportolj és mozogj

A testtípusunknak megfelelő testgyakorlás, mely erősíti az agnit és elégeti a méreganyagokat, az ájurvédikus életmód igen fontos része a váta időszakban is. Az ájurvéda különösen ajánlja a mindennap fél órát végzett lassú (vátáknak) vagy intenzívebb (pittáknak, kapháknak) sétát. Ez a könnyű mozgásforma néhány jóga ászanával kiegészítve elég lehet a vátáknak, a kaphák viszont erőteljesebb aktivitást is beilleszthetnek rutinjukba. A pitták ideje egyenest a téli hónapokban jön el: a téli sportok és a hűvös környezetben való mozgás kiválóan hűtik forró természetüket.

5) Meditálj

A rendszeres meditáció, különösen az olyan mély testi-lelki ellazulást lehetővé tevő gyakorlat, mint a Transzcendentális Meditáció, segít feldolgozni a napi stresszeket, kiegyensúlyozza az érzelmeinket, emellett különösen az idegrendszer váta-egyensúlyának oltalmazásában játszik nagy szerepet. A sötét téli hónapok során komoly segítséget nyújthat jókedvünk, életörömünk és boldogságunk megőrzésében is.

6) Öntözd meg a kaktuszt!

A mai ember nem iszik eleget, legtöbbünk szervezete folyamatosan ki van száradva. Ez pedig az amúgy is szárazságra hajlamos váta egyensúlyának nem tesz túl jót. Szoktassuk rá magunkat, hogy elegendő folyadékot fogyasztunk, meg fogja hálálni a szervezetünk! Felkelés után egy pohár langyos víz pár csepp citromlével vagy almaecettel csodákat tesz!

Mixing Essential Oils With Massage Creams - MASSAGE Magazine

+1) A csodatevő olajmasszázs

Az abhjanga, az ájurvédikus önmasszázs különösen télen segíthet rengeteget a Váta egyensúlyának és a szervezet ellenállóképességének megőrzésében, valamint a szokásos téli nyavalyák elkerülésében. Vitalizál és nyugtat, frissíti a testet és az elmét, sőt, megelőzi a bőr kiszáradását és megrepedezését, mely különösen télen gyakori probléma. Ezenfelül úgy tartják, hogy eltávolítja a testből a tisztátalanságokat, fokozza a testi erőt és az állóképességet, valamint lassítja az öregedési folyamatokat.