Ájurvédikus önmasszázs – a csodatevő abhjanga

ájurvédikus önmasszázs

A reggeli zuhanyozás előtti egész testre kiterjedő, meleg olajjal végzett ájurvédikus önmasszázs szinte mindenkinek ajánlott. Az indiai ájurvéda orvosok sokszor említik, hogy szinte egy életbiztosítással ér fel, ha az életmódunk részévé téve naponta vagy legalábbis hetente több alkalommal végezzük. Ugyanis rendkívül erőteljes megújító hatást gyakorol a testre, és segít megelőzni számtalan egészségügyi problémát.

Az ájurvédikus önmasszázs jótéteményei:

– Javítja a keringést a testben. Általában a testnek abban a részében, amelyik merevvé vagy erőtlenebbé vált, gyenge a keringés és az érzés képessége. Az e területeken végzett ájurvédikus olajmasszázs képes újra megteremti a megfelelő keringést és idegrendszeri tevékenységet.

– Megtisztítja és kitisztítja a fiziológiát. Amikor a testet dörzsöljük és nyomjuk, elősegítjük a szövetekben felgyülemlett salakanyagok és tisztátalanságok felszakadását. Ez a mozgás hőt és súrlódást hoz létre, és javítja a vér- és a nyirokedényekben a folyadékok áramlását. Így segíti, hogy a keringés és kiválasztás e fontos csatornái tiszta állapotban és nyitva maradjanak.

– Segít megőrizni bőrünk rugalmasságát és fiatalságát. Amikor meleg olajat viszünk fel testünkre, annak egy részét a bőr beszívja. Még zuhanyozás után is megmarad egyfajta ruganyosság és puhaság a bőrünkben. Az olaj alkalmazása segít megőrizni a bőr fiatalságát, valamint megelőzni kiszáradását és megrepedezését, amely télen gyakori probléma.

– Stabilizálja és harmonizálja a Váta dósát. Az ájurvédikus önmasszázshoz leggyakrabban használt szezámolaj az egyik legkiválóbb Váta-egyensúlyozó anyag. A Váta egyensúlytalanság klasszikus tünetei a kimerültség és a mentális tisztaság hiánya. Amikor az egész testfelület magába szívja az ájurvédikus olajokat és gyógynövényeket, ezek a tünetek enyhülnek, és nagyobb egyensúlyt, erőt, illetve stabilitást tapasztalunk a nap folyamán.

– Különösen télen segíthet a Váta egyensúlyának és a szervezet ellenállóképességének megőrzésében, valamint a szokásos téli nyavalyák elkerülésében. Vitalizál és nyugtat, frissíti a testet és az elmét.

– Növeli a hormonok kiválasztódását a bőrből. Ezek a hormonok, köztük a növekedési hormon és az endorfin, fokozzák a szervezet erejét, állóképességét és immunitását.

– Csaraka, az ájurvéda egyik legnagyobb tekintélye szerint az ájurvédikus önmasszázs még a következő áldásos hatásokat nyújtja: erősíti az izmokat, fiatalítja a bőrt, eltávolítja a tisztátalanságokat, lassítja az öregedési folyamatokat, és ragyogó személyes kisugárzást teremt.

 

Abhyanga – Self Massage | Mariyurveda - Ayurveda & Yoga - Salt Lake City UT

Ájurvédikus önmasszázs – hogyan végezzük?

 1. Melegítsünk meg negyed csésze olajat kevéssel a test hőmérséklete fölé. A masszázst ne az ujjhegyekkel, hanem inkább a nyitott tenyérrésszel végezzük. Kezdjük a fej átdörzsölésével. Tegyünk egy kis mennyiségű olajat az ujjainkra és a tenyerünkre, majd kezdjük el masszírozni a fejbőrt. Arányosan több időt töltsünk a fejünk masszírozásával, mint amennyit a többi testrésszel foglalkozunk.
 2. Ezután öntsünk tenyerünkre egy kevés olajat, és masszírozzuk meg az arcunkat és a fülünk külső részét. Ezeket a részeket nem kell erősen dörzsölni.
 3. Dörzsöljük át a nyakunk első és hátsó részét, valamint a gerincünk felső szakaszát.
 4. Mielőtt tovább haladunk a masszázzsal, akár az egész testet átkenhetjük olajjal. Így az olajnak több ideje marad beszívódni, és a lehető legtovább kapcsolatban marad a testünkkel.
 5. Ezután masszírozzuk meg a karjainkat. Fel-le mozgassuk tenyerünket a hosszú csontok mellett, és körkörösen haladjunk az ízületek felett. Mindkét karunkat masszírozzuk meg, különösen a kezeket és az ujjakat.
 6. A szív felett nagyon gyengéd, körkörös mozgással haladjunk. A hasunk tájékán gyengéd, óramutató járásával megegyező, körkörös mozgást végezzünk, követve a vastagbelet a hasunk jobb alsó részéről a hasunk bal alsó része felé mozogva.
 7. Masszírozzuk meg a hátunkat és a gerincünket, bár lesz néhány terület, amelyet nehezebben érünk el.
 8. Masszírozzuk meg a lábainkat. A karjainkhoz hasonlóan fel-le haladjunk a hosszanti csontok mentén, és körkörösen az ízületek felett.
 9. Végül masszírozzuk meg a lábfej felső és alsó részét. A talpaink különösen fontosak, így arányosan megint csak több időt töltsünk velük, mint a testünk többi részével. Nyitott tenyérrel erőteljesen masszírozzunk előre-hátra mindkét talpunkat.
 10. A masszázs hatását növeli, ha az olajat a testünkön hagyjuk 15-20 percre, mielőtt lezuhanyoznánk vagy megfürödnénk. Jó ötlet, ha felveszünk egy régi pizsamát, amit nem sajnálunk, és addig reggelit készítünk, tornázunk vagy egyéb teendőinket intézzük, majd lezuhanyozunk.

Néhány további hasznos tipp:

 1. Az abhjanga utáni zuhanyozáshoz folyékony szappant használjunk, hogy ne duguljon el a lefolyócső.
 2. A zuhanyozás utáni törölközéshez olcsó törölközőket használjunk. Mossuk őket külön, extra adag mosószerrel és zsiradék eltávolító adalékokkal.
 3. Abhjanga után mindig mossuk ki a fürdőkádat! Zsíroldó anyagot használjunk, ami segít megelőzni, hogy elduguljon a lefolyónk. Én konyhai edénymosogatószert szoktam használni. J
 4. Ha szárítógépben szárítjuk az olajos törölközőket, alacsonyabb hőfokon tegyük, hogy a benne maradt olaj nehogy lángra lobbanjon.

Abhyanga Self-Oil Massage Sequence - Living Alchemy Ayurveda : Living Alchemy Ayurveda

Milyen olajat használjunk?

A legfontosabb: mindig biominőségű olajat használjunk, hogy ne mérgezzük magunkat a bőrünkön keresztül felszívott vegyszerekkel.

Az ájurvédikus önmasszázs céljára a legkitűnőbb a szezámolaj, melynek minden olaj közül a legjobb az áthatoló képessége. Ez azért fontos, mert a kutatások szerint az abhjanga leginkább a bőrbe felszívódó olaj által fejti ki hatását. A szezámolaj 40 százalék linolénsavat tartalmaz, ami segít megelőzni a bőrön található bakteriális fertőzéseket, s hatásos gyulladásgátlónak is tartják. Ezért tapasztalták a rendszeresen abhjangát végzők közül sokan a gyulladásos ízületi problémáik enyhülését. Ezen felül, a linolénsav hatékony rákellenes szernek bizonyult. A legújabb kutatások szerint a szezámolaj gátolja a melanomasejtek növekedését.

Ha a szezámolaj túlzottan hevítene minket – amire leginkább a Pitták számíthatnak – helyette a kókusz- vagy az olívaolaj ajánlott. Mivel a kókuszolaj megszilárdul azon a hőmérsékleten, ami általában a csővezetékekben és lefolyókban található, dugulási problémákat okozhat, ha túl gyakran használjuk. A szezámolaj helyett a mandulaolaj vagy a mustármagolaj is jó alternatíva lehet a kapháknak.

Csodálatos hatású gyógynövényes abhjanga olajat kínál a Maharishi Ájurvéda mindhárom típus számára, érdemes ezeket kipróbálni, akár 1:3 vagy 1:5 arányban tovább hígítva.