Lasszi, a pitta-hűsítő ájurvédikus ital, nem csak nyárra

lasszi

A nyári melegben kevés frissítőbb ital akad, mint a lasszi, melyet az Ájurvéda az összes testtípus számára kitűnő, gyógyhatású italként tart számon.

Az ájurvéda és a lasszi

A lasszi egy rész friss joghurtból és több rész vízből álló édes vagy ritkábban sós keverék, melyet fűszerekkel, gyógynövényekkel és egyéb nemes anyagokkal ízesítenek. Ezt az italt az ájurvéda számos szempontból előnyben részesíti a joghurttal szemben. A joghurt nehéz minőségű, így lassabban emészthető, könnyen eltömítheti a test csatornáit (különösen kaphák esetében), savanyúsága folytán pedig nem túl kedvező akkor, ha a pittát vagy a kaphát szeretnénk egyensúlyozni. A hígabb, könnyebb, fűszeresebb lasszi viszont amellett, hogy rendelkezik a joghurt jótéteményével, könnyebben feldolgozható a szervezet számára. Kedvező hatásai között sorolják fel, hogy erősíti az agnit, az emésztő tüzet, jótékonyan hat a bélflórára, gazdag vitaminokban és tápanyagokban, továbbá remek frissítő, és pitta-hűsítő a nagy melegben.

A lasszi hűsítő minőségű, ezért leginkább nyári italnak ajánlott, de egész évben fogyaszthatjuk, akár minden nap. Legjobb délben az ebéd közben vagy közvetlenül az ebéd végén kortyolgatni, ekkor kitűnően érvényesül emésztést támogató hatása. Este, amikor már lement a Nap, ne igyuk, mert a szervezetünk ekkor már nehezebben dolgozza fel. Ne fogyasszuk jéghidegen sem, mert így gyengíti az emésztést!. Hígítási aránya többféle lehet, főleg a váták szeretik a sűrűbb, krémesebb lasszikat. Minél hígabb a lasszi, annál könnyebben emészthető.

Hogyan készül a lasszi?

Elkészítése végtelenül egyszerű: Egy rész friss joghurtot egy turmixgép, botmixer vagy habverő segítségével alaposan összekeverünk 2-3-4 vagy akár még több rész vízzel. Adhatunk hozzá mézet (kaphák), nádcukrot (váták, pitták) vagy bármely más tetszőleges édesítőszert.

Jómagam rendkívül megszerettem azt a hozzáadott cukor nélküli édes lasszit, amely úgy készül, hogy személyenként 4-5 szem friss datolyát teszek bele cukor helyett, és a többi hozzávalóval együtt összeturmixolom. Krémessé, sűrűvé teszi a lasszit, és nem csak finom, hanem rendkívül tápláló is.

A lasszit ízesíthetjük fűszerekkel és egyéb finomságokkal. Tehetünk bele gyömbért, kardamomot, fahéjat, római köményt, szerecsendiót, melyek különösképp jók a váta egyensúlyozására. A pittát hűsítő összetevőként adjunk hozzá vaníliát, rózsavizet, sáfrányt, mentalevelet vagy feketesót, esetleg, ha a kaphát szeretnénk egyensúlyozni kurkumát vagy feketeborsot. A variációk száma szinte végtelen, alább csak néhány kedvencet sorolok fel, ki-ki ízlése és az évszak vagy ájurvédikus típusa/egyensúlytalansága alapján változtathatja az összetevőket.

 

Lasszi-receptek

Minden recept 1 liter lasszival és 1:3-hoz hígítási aránnyal számol, de igény szerint készíthetjük hígabbra, sűrűbbre, édesebbre vagy fűszeresebbre. Használhatunk természetesen növényi joghurtot is, én különösen szeretem, főleg nyáridőben, a kókuszjoghurtot.

 

Emésztésjavító lasszi mindhárom dósának

1 csésze friss joghurt
3 csésze víz
½-½ teáskanál őrölt kardamom és kurkuma
késhegynyi szerecsendió
2-3 evőkanál nádcukor vagy egyéb édesítő

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Édes, fűszeres, váta-nyugtató lasszi

1 csésze friss joghurt
3 csésze víz
1-1 teáskanál kardamom, fahéj és gyömbér
2-3 evőkanál nádcukor vagy egyéb édesítő

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Sós lasszi (emésztés és étvágyjavító)

1 csésze friss joghurt
3 csésze víz
fél-fél teáskanál frissen reszelt gyömbér, valamint őrölt római kömény és feketebors
1-2 csipet feketesó (kősóval is helyettesíthető)

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Pitta-hűsítő lasszi a nyári kánikulára

1 csésze friss joghurt
3 csésze víz
15-20 mentalevél
1-2 csipet őrölt kardamon
2-3 evőkanál nádcukor vagy egyéb édesítő

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Garam maszalás lasszi

1 csésze friss joghurt
3 csésze víz
2 teáskanál garam maszala

2-3 evőkanál nádcukor vagy egyéb édesítő

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Sós-mentás lasszi

Gyengéden erősíti az emésztést, anélkül, hogy nagyon izgatná a gyomrunkat.

1 csésze friss joghurt

3 csésze víz

fél mokkáskanál só

10-15 mentalevél

1/2 teáskanál római kömény

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Hűsítő lasszi

E mentás variáció a nyári kánikulában főleg Pittáknak segíthet túlélni.

1 csésze friss joghurt

3 csésze víz

15-20 mentalevél

egy csipet kardamom

ízlés szerint rózsavíz

2-3 evőkanál nádcukor vagy egyéb édesítő

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Mangó lasszi

1 csésze friss joghurt

3 csésze víz

1 érett mangó (ha nincs, mangóbefőtt is megteszi)

2-3 evőkanál nádcukor vagy egyéb édesítő

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

 

Mentás lasszi

1 csésze friss joghurt

3 csésze víz

15-20 mentalevél

2-3 evőkanál nádcukor vagy egyéb édesítő

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.