A dósák, az ájurvédikus típusok jellemzői

váta pitta kapha

Az ájurvéda típustanának hátterében annak a felismerése áll, hogy ugyanarra a hatásra bizonyos emberek szervezete így, másoké amúgy reagál. Ez nem csak az étrendre, a gyógynövénykészítményekre vagy a különféle terápiákra igaz, hanem az időjárásra, a fizikai aktivitásra, az érzelmi hatásokra, a munkahelyi körülményekre is. Valakik a meleget szeretik, valakik a hideget. Vannak emberek, akik ha csak ránéznek az ételre, már híznak, míg mások annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, nem szednek fel egy dekát sem. Egyeseknek életeleme az újabb és újabb kihívások keresése, mellyel megtörik a hétköznapok monotóniáját, mások viszont akkor érzik a legjobban magukat, ha nyugalom, rend és kiszámíthatóság van körülöttük. A három dósa legfőbb jellemzőit az alábbiakban összegezzük:

 

A váta dósa

A levegő és a tér kombinációjából álló váta jellemzői a szárazság, a mozgás, a hidegség, a könnyűség, a változékonyság, a finomság, az érdesség és a gyorsaság. A vátát egy havas téli táj száraz, ropogós, ugyanakkor friss és eleven hidegségéhez hasonlíthatjuk.

Azok az emberek, akiknek a test-elme típusát leginkább a váta dósa határozza meg általában vékonyak, törékenyebb felépítésűek, bőrük száraz, hajuk vékonyszálú. Gyorsak és elevenek, beszédük, gondolataik és fantáziájuk szélsebesen szárnyal. Könnyűek és légiesek. Jól alkalmazkodnak és hajlamosak a gyors változtatásokra. Álmuk könnyű és felszínes. Szeretik a meleget és mindent, ami édes. Ha egyensúlyban vannak, kreatívak és lelkesek, ha azonban elveszítik egyensúlyukat, szeszélyessé, kapkodóvá, nyugtalanná és szorongóvá válhatnak.

Ha valakinek az eredeti természetében a váta minőségei uralkodóak, a fentebb felsoroltak közül sok lesz jellemző rá. Amennyiben azonban ezek a tulajdonságok szélsőségessé válnak, váta egyensúlytalanságot jeleznek, bármely testtípusba is tartozzon valaki. A vátát könnyen kibillenti az egyensúlyából a rendszertelenség, a hideg idő, a huzat, a túlfeszítettség, az állandó aggódás és a szorongás, a kevés pihenés, a túl sok inger és zaj és a könnyű, száraz vagy nyerskosztos étrend.

A váta egyensúlyzavarára utalhat:

Ha sokat aggódunk és szorongunk

Ha alvásunk nyugtalan és zavart

Ha nem tudunk lazítani

Ha a bőrünk kiszárad, a hajunk töredezetté válik vagy ajkunk kirepedezik

Ha gyakori szorulással küszködünk

Ha állandóan szétszórtak és kapkodóak vagyunk

 

A pitta dósa

A tűz és a víz őselemeiből felépülő pitta jellemzői a forróság, az élesség, a könnyűség, a nedvesség, az enyhe olajosság, a folyékonyság és a savanykásság. A forró és nedves pittát leginkább egy trópusi dzsungelhez vagy egy párás, meleg üvegház belsejéhez lehetne hasonlítani.

A pitta típusú emberek rendszerint közepes testalkatúak, bőrük, hajuk, szemük világos színű és érzékeny a fényre. Korán őszülnek vagy kopaszodnak. Beszédük, cselekvésük, gondolatviláguk rendezett és pontos. Igazi intellektuelek. Nagy bennünk az elszántság, a lendület, jó vezéregyéniségek, mindenben a tökéletességre törekednek. Éjszaka sokszor arra ébrednek, hogy melegük van vagy szomjasak. Szeretnek mindent, ami hűvös és hűti tüzes természetüket. Étvágyuk erős, emésztésük jó. Kedvesek és melegszívűek, ám forrófejűvé, indulatossá és erőszakossá válhatnak, ha a pitta egyensúlya felborul.

Ha valakinek az eredeti természetében a pitta dósa az uralkodó, a fenti tulajdonságok közül sokban ismerhet magára. Ám ha ezek a jellemzők szélsőségessé válnak, pitta egyensúlytalanságot jeleznek, még akkor is, ha eredeti típusunk esetleg más. A pitta egyensúlyvesztéséhez leginkább az alábbi tényezők járulnak hozzá: a rendszertelen étkezés, legfőképpen pedig az étkezések kihagyása, a túlzottan fűszeres ételek fogyasztása, a nagy meleg és forróság, a túl sok fénynek és hőnek való kitettség (pl. túlzásba vitt napozás) vagy egy érzelmi megrázkódtatás.

A pitta egyensúlyzavarára utalhat:

Ha bőrkiütésekkel, bőrirritációval vagy bőrgyulladással küszködünk

Ha hajhullást vagy korai kopaszodást tapasztalunk

Ha ég a gyomrunk, sok a savunk vagy gyomorfekélytől szenvedünk

Ha különféle gyulladásos megbetegedések jelennek meg szervezetünkben

Ha állandóan ingerültek, türelmetlenek, túlzottan kritikusak vagy agresszívak vagyunk

Ha nem tudjuk megállni, hogy ne vállaljuk túl magunkat és ne hajszoljuk magunkat még nagyobb teljesítményre

Ha túlzottan is a tökéletességre törekszünk

 

A kapha dósa

A kapha dósát a víz és a föld őselem alkotja. Jellemzői a nehézség, a hűvösség, az olajosság, az édesség, az állandóság, a lassúság, a lágyság, a ragadósság, a tompaság és a simaság. A Kaphát olyannak mondják, mint a tavaszi eső utáni föld, mely sáros, nedves, hűvös, nehéz illatú és az élet növekedésének tápláló erejét hordozza magában.

Azok, akiknek a test-elme típusát a kapha határozza meg, erős felépítésűek, gyakran robosztusak és nagy testűek, bőrük sima és olajos, hajuk dús és vastag szálú, szemük nagy és nedves. Testi erejük és állóképességük átlag feletti. Stabilitás és szilárdság jellemzi őket minden tekintetben. Békés, joviális természetűek, nehéz kihozni őket a sordukból. Álmuk mély és hosszú. Türelmesek, nyugodtak, szeretetteljesek és hűségesek, ha azonban egyensúlyukat vesztik, depresszióssá, lustává, féltékennyé és birtoklóvá válhatnak.

Ha természetünkben a kapha dósa az uralkodó, a fentebb felsoroltak java része jellemző lehet ránk. Ha azonban e tulajdonságok szélsőségessé válnak, kapha egyensúlytalanságot jeleznek, akkor is, ha eredeti típusunk esetleg más. A kapha egyensúlyvesztését okozhatja a kevés testmozgás és a tétlenség, a túl sok zsíros, cukros, zsírban sült és nehéz étel fogyasztása, a tunyaság és a napközbeni alvás, az esős, hideg és nyirkos időjárás vagy környezet, továbbá a motiváltság és az aktivitás hiánya.

A kapha egyensúlytalanságára utalhat:

Ha motiválatlanok és céltalanok vagyunk az életben

Ha testileg és lelkileg lassúnak, nehézkesnek vagy tompának és fáradékonynak érezzük magunkat

Ha reggel nehezen ébredünk, még akkor is, ha sokat aludtunk

Ha fejünk, orrunk, torkunk tele van nyákkal és állandó dugulásokkal küszködünk

Ha állandóan plusz kilókkal küszködünk

Ha nehezen birkózunk meg a változásokkal

Ha lehangoltak és depressziósok vagyunk

kapha

Egy szakember vezetésével végzett ájurvédikus terápia képes visszaterelni a dósákat eredeti állapotukba, és segít felszámolni a fenti problémákat. Ennek részét képezi a rendszeres meditáció, valamint az adott dósát nyugtató életmód és étrend követése, ájurvédikus táplálék kiegészítők fogyasztása, jógagyakorlatok végzése, valamint speciális ájurvédikus kezelések.