Mi az ájurvéda?

ájurvéda története

Az ájurvéda az egészség megőrzésének, a hosszú élet elősegítésének, illetve a betegségek és működési zavarok felszámolásának holisztikus módszere, a világ legősibb gyógyító tudománya.

Az ájurvéda legfőbb jellemvonása, hogy a betegségek megelőzését és kezelését a test és az elme egyensúlyának megteremtésén keresztül éri el. Ezt a helyes életmód, a megfelelő táplálkozás, az olyan nagyhatású testi-lelki gyakorlatok, mint a jóga és a meditáció, továbbá ősi receptúrák alapján készült gyógynövénykészítmények, valamint speciális tisztító, méregtelenítő és megfiatalító eljárások segítik. Emberek milliói használják jól bevált alapelveit és terápiás eljárásait egészségük megőrzésére és javítására, valamint általános jóllétük fokozására.

Szanszkritul, India szent nyelvén az ájusz szó életet vagy élethosszt jelent. A véda szó tudást vagy tudományt takar, különösképpen az ősi bölcsektől származó tudást, melyben a mindenség és saját életünk legmélyebb titkai tárulnak fel. Az ájurvéda szót tehát úgy értelmezhetjük, hogy „az élet, illetve a hosszú élet teljességének átfogó tudománya, melyet az ősi bölcsek tártak fel és hagyományoztak ránk.”

Az ind hagyomány úgy tartja, hogy az ájurvéda, az élet tudománya, egyidős a mindenséggel. E tudás, mint mondják, magába a teremtésbe van beleszőve, és az összes élőlényben jelen van az egészség, a hosszú élet, az életerő és a testi-lelki jól-lét iránti vágyakozás. Minden élő szervezetben megvan a belső egyensúlyra való törekvés és a vele született gyógyító erő, valamint az ennek használatára való képesség.

Az ájurvéda voltaképpen ennek, a magában az életben meglévő és működő gyógyító erőnek a rendszerezett tudománya. Az ájurvédikus gyógyászat felismeri, hogy mindannyian a természet elválaszthatatlan részei vagyunk, és hogy a mi szervezetünkben is elevenen működnek az élet ritmusai és ciklusai, valamint az élővilág harmonikus egyensúlyát megteremtő és fenntartó természeti erők. Ha összhangban élünk velük, segítségül hívhatjuk őket jó egészségünk megteremtéséhez és megőrzéséhez.