Kókuszos galambborsó dál

A feles galambborsó vagy toor (ejtsd: túr) dál Indiában tápértéke és gyógyhatása folytán egyarán gyakorta használt hüvelyes. Kiváló fehérjeforrás (22% fehérjét tartalmaz!), és úgy tartják, hogy jót tesz a májnak, mivel hűtő hatású, és könnyűséget hoz létre a szervezetben. Fanyar, édes, hideg, száraz minőségű, így növeli a vátát, és csökkenti a pittát és a kaphát.

Az alábbi, váta egyensúlyozó fűszerekkel készült recept tápláló eledel minden évszakban, az összes dósa számára. (A toor dált bioboltokban, keleti fűszereseknél tudjuk beszerezni, ha mégsem sikerül, akkor sárgaborsóval is helyettesíthetjük.)

Kókuszos galambborsó dál

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A dált babérlevéllel, kurkumával, sóval 6 csésze vízben péppé főzzük.

  2. A ghíben megpirítjuk a kókuszt és a római köményt, majd hozzáadjuk a cukrot és az aszafoetidát.

  3. A ghís keveréket a dálhoz adjuk, paradicsomszeleteket dobunk bele és még kb. 5 percig főzzük.