Gyümölcsök az ájurvédikus étrendben

gyümölcsök az ájurvédában

Itt a gyümölcsszezon! Most, hogy ennyiféle friss hazai gyümölcsből válogathatunk a piacok standjain, érdemes áttekintenünk a gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatos főbb ájurvédikus elveket. Ezek ismeretében még jobban ki tudjuk aknázni testet-lelket tápláló hatásukat.

 

A gyümölcsök minősége

A védikus bölcsesség a körülöttünk lévő világot három alapminőség segítségével írja le. Minden létező  dologra úgy tekint, mint a szattva (tisztaság, könnyűség, ragyogás), a radzsasz (szenvedély, aktivitás, energia) és a tamasz (tompaság, nehézkesség, sötétség) alapminőségeinek különböző arányú keverékére.

Az ájurvéda is e kategóriák mentén csoportosítja a különböző ételeket és ételalapanyagokat. A tamaszikus minőség dominál azokban az ételekben, amelyek állottak, penészesek, és rothadás vagy erjedés folyamata ment végbe bennük (élesztő, húsfélék, ecetes ételek). Sokszor tamaszikusnak tartják a sötétben vagy föld alatt növekedett növényeket is (gomba, krumpli). Az ilyen ételek értelemszerűen az őket fogyasztókban is a testi-lelki tompaságot és nehézkességet növelik. Mivel pedig általában nehezen emészthetőek, sok salakanyag, áma marad utánuk a szervezetben.

A radzsaszikus ételek közé azok tartoznak, melyek „szenvedélyessé” tesznek, felszítják a belső tüzet és állandó cselekvésre, céljaink, vágyaink megvalósítására buzdítanak. A csípős, fűszeres, hagymás ételek, valamint az erőteljes ízek testesítik meg ezt a minőséget. Az ilyen ételek különösen a pitta dósa egyensúlyát zavarhatják meg, emellett gyengítik a spirituális gyakorlatok hatásait, csökkentik és elhomályosítják a lélek nemesítésének természetes hajlamát az emberben.

A szattvikus minőségű ételek harmonizálják a szervezet működését, lassítják az öregedést, jókedvre derítenek, növelik a belső boldogságot, megteremtik a tiszta elmét, biztosítják az idegrendszer nyugalmát és általában javítják a stresszfeldolgozó képességünket. A szattvikus ételek közé tartozik például a ghí vagy a rizs, valamint mindenekelőtt a gyümölcsök. Szattvikusnak mondják továbbá a könnyen emészthető, tápláló, természetes módon édes ételeket is. Egy túlnyomórészt szattvikus ételekből álló étrendet követve a test öngyógyító folyamatai is hatékonyabban működnek, jobban reagálnak a gyógynövényekre és a külső gyógyító kezelésekre. A szattvikus diéta azt is elősegíti, hogy újabb betegségek ne alakuljanak ki. Egy szattvikus test és idegrendszer pedig spontán megnyílik a spirituális dimenziók felé, és képes azok finomságát és boldogságát tapasztalni.

A gyümölcsök kiemelkedő helyet foglalnak el a szattvikus ételek között. Tiszta és boldogságot adó természetükre utal a legtöbb európai nyelvbe átkerült latin fructus, gyümölcs szó, melynek eredeti jelentése „élvezet, öröm, megelégedettség”. A gyümölcsök hatalmas mennyiségű ódzsaszt és pránát – tiszta életenergiát – nyújtanak a szervezet számára, melyet az igen gyorsan és szinte minimális energia befektetésével képes hasznosítani. A gyümölcsök további különlegessége, hogy egyszerre táplálják és méregtelenítik a testünket.

 

Minden gyümölcs szattvikus?

Csak a friss, vegyszermentes, napmeleg, érett, az idénynek megfelelő gyümölcs képviseli ezt a minőséget. Azok a gyümölcsök, amelyeket még éretlenül szedtek le, sok ezer kilométeren keresztül szállítottak, mesterségesen érleltek, és eközben számos erős méreggel kezeltek, vajmi kevés életet támogató hatást nyújtanak. Friss gyümölcsöt kaphatunk a piacokon, ahol igyekezzünk a vegyszermentes fajtákból választani. Ha nincs a környékünkön minősített biogazdaság, már sok olyan termelő van, aki nem használ vegyszereket. Építsünk ki vele személyes kapcsolatot, és ha termel mást is, azt is tőle vegyük! Így egyszerűbb lesz vásárolni, a termelőt pedig támogatjuk fennmaradásában, és ösztönözzük a vegyszermentes gazdálkodás fenntartásában.

Szervezetünk a napmeleg gyümölcsöt tudja legtökéletesebben feldolgozni. Hűtőből kivett, jéghideg gyümölcsöt soha ne fogyasszunk! A hideg ételekre általában igaz, hogy nemhogy elindítanák, hanem épp ellenkezőleg, kioltják az emésztő tüzet, így az ilyen ételek lassan és elégtelenül dolgozódnak föl. A lassú folyamat során az emésztőrendszerben pangó ételek rothadásnak indulnak, és a végeredmény sok-sok pangó salakanyag lesz. Hogyan juthatunk napmeleg gyümölcshöz, ha nincs kertünk és gyümölcsfánk? Az ájurvéda azt ajánlja, hogy a gyümölcsöket fogyasztás előtt áztassuk meleg, de nem forró vízbe 15-20 percre, így válnak a leginkább hasonlóvá a napmeleg gyümölcshöz!

Mikor együnk gyümölcsöt?

Ezzel kapcsolatban az ájurvéda két fő elvet fogalmaz meg:

  1. A gyümölcsöket lehetőleg magukban fogyasszuk, és egyszerre egy ételhez 2-3 fajta gyümölcsnél többet ne keverjünk össze. Sokan azért érzik úgy, hogy a gyümölcsöktől savasodnak vagy puffadnak, mert más, nehezebben emészthető ételekkel eszik őket együtt, amelyek emésztési ideje lassabb. Így, míg a gyümölcsöt önmagában pillanatok alatt feldolgozná az emésztőrendszerünk, ha más ételekkel együtt vagy egy nehezebb ételekből álló étkezés végén fogyasztjuk a gyümölcsöt, akkor annak meg kell várnia, amíg a gyomor az előbb érkező nehezebb ételek feldolgozását végzi, ennek folyamán pedig rothadni és erjedni kezd.
  2. A gyümölcsöket legjobb délelőtt enni. Egy sokszor idézett ájurvédikus mondás szerint a reggel, illetve délelőtt elfogyasztott gyümölcs aranyat ér. Sokaknak különösen nyáron esik jól, ha a délelőtti órákban csak gyümölcsöt esznek, ez igen kitűnő módja a test energetizálásának és megtisztításának. Ám jócskán akadnak olyanok is – különösképpen a könnyű váták és az erős emésztésű pitták, illetve mindazok, akik komolyabb fizikai igénybevételnek vannak kitéve -, akiknek kiadósabb reggelire van szüksége ahhoz, hogy a napot stabilan kezdjék. Egyes pittákat a reggeli gyümölcs elsavasíthat, az amúgy is könnyű vátákat pedig ez az étrend hosszabb távon még könnyebbé teszi, holott nekik inkább egy nyugtató, tápláló reggelire lenne szükségük (ilyen például egy tányér zabkása mazsolával és mandulával vagy egy bögre tej ghível, nádcukorral, fahéjjal vagy kardamonnal és/vagy sáfránnyal, valamint néhány szem datolyával). Ha mégis megkívánják reggel a gyümölcsöt, körülbelül fél órával a reggeli előtt egyenek néhány szemet, így tudják hatékonyan megemészteni.

 

Reggeli energiabomba

Sok ájurvéda orvos javasolja, hogy reggelire vagy akár reggeli előtt fél órával fogyasszunk el egy meghámozott és édes, aromás fűszerekkel, valamint némi aszalt gyümölccsel könnyedén megpárolt almát és/vagy körtét. Fűszerként használhatunk 1-2 csipet fahéjat vagy 1 szem szegfűszeget (ezt ne együk meg), az aszalt gyümölcsök közül mazsolát, datolyát vagy aszalt szilvát. Ez a reggeli rost- és energia-bomba rendkívül hatékonyan támogatja a rendszeres bélmozgást, továbbá fokozza az életerőt (az ódzsaszt) és az éberséget, mindemellett könnyű, mégis megelégedettséget adó kezdetet biztosít a napnak.

(Megjegyzés: a nyers alma kissé növeli a vátát és ha savanyú, a pittát is, és inkább fog. Ellenben a fűszerekkel, mazsolával finoman összepárolt alma mindhárom dósának jó, könnyen emészthető, és az aszalmánnyokkal együtt fantasztikus mennyiségű rostanyagot ad. Így elősegíti beleink reggeli tisztulását, amelyet az ájurvéda az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságúnak tart.)

Nagyon áldásos az is, ha tízóraira kapnunk be néhány szem gyümölcsöt, amikor a reggeli már kiürült a gyomorból, de még van egy-két óránk az ebédig, amely elegendő idő arra, hogy szervezetünk ezt a könnyű táplálékot teljesen feldolgozza.

Kora délután uzsonnára szintén ehetünk gyümölcsöt, ha megkívánjuk. Az ájurvéda estére vagy vacsoraként már nem tartja igazán kedvezőnek a gyümölcsök fogyasztását, mert savasítja és erjeszti az emésztőrendszer tartalmát.