Az utóbbi időben próbálgattam olyan alternatív édesítőszereket, amelyekkel hozzáadott cukor nélküli lehet édes lasszit készíteni. Így bukkantam a datolyára, mint kiváló édesítőszerre, amely lassziban is remekül alkalmazható.
Személyenként 4-5 szem friss datolyát számítva tökéletes édes lasszit készíthetünk, nincs szükség semmilyen cukorra. A datolyát egyszerűen a többi hozzávalóval együtt összeturmixolom, és már is kész az édes lasszi. A datolya használata krémessé, sűrűvé teszi a lasszit, ami nem csak finom, hanem rendkívül tápláló is, különösen, ha a vátát vagy a pittát szeretnénk egyensúlyozni.
Alább néhány nagy kedvenc az idei nyárról:
(Minden alábbi recept két személyre értendő.)
Nyári szomjoltó kedvenc: mentás-datolyás lasszi
- 2 dl kókuszjoghurt
- 6 dl víz
- 20 mentalevél
- 8-10 puha datolya
Jó alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.
Pitták gyönyöre: rózsavizes-vaníliás lasszi
- 2 dl kókuszjoghurt
- 6 dl víz
- 1 teáskanál rózsavíz
- 1 csipet őrölt kardamom
- fél teáskanál vaníliaőrlemény
- 8-10 puha datolya
Jó alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.
Az elnevezés nem véletlen, a rózsavíz és a vanília is afrodiziákumnak minősül, főleg hölgyek számára.
Trópusi álom
- 2 dl kókuszjoghurt
- 6 dl víz
- 2-3 teáskanál kévara (kewara) víz
- 1 csipet őrölt kardamom
- 8-10 puha datolya
Jó alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.
A kévara az illatos csavarpálmából (pandanus odoratissimus) nyert rendkívül aromás és illatos virágvíz. Különleges, egzotikus ízt kölcsönöz a lasszinak. A kardamommal együtt váta-nyugtató, idegerősítő és emésztésjavító hatása van.