Mentás almacsatni

A csatni Indiából származik. Lekvárszerű, erősen fűszerezett, és jellemzően nagyon édes (olykor sós) gyümölcs- vagy zöldségszósz, mely emésztésserkentő hatású. Kis mennyiségben fogyasztják őket, különösen zsírban sültek vagy kiadósabb, laktatóbb fogások kísérőjeként segíti a nehéz ételek feldolgozását.

Az alábbi egy „lájtosabb”, kevésbé fűszeres recept, jobban megfelel a pitták és a váták alkatának, ám természetesen tüzesebbé tehetjük az alkotóelemek arányának változtatásával.

Mentás almacsatni

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 min Adag: 2

Hozzávalók

Instructions

  1. A fűszereket pirítsuk meg a ghíben vagy olajban a következő sorrendben: római kömény, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, aszafoetida.

  2. Ezután adjuk hozzá az almát, a mentát, a csipet sót, és csak épp annyi vizet, hogy oda ne égjen.

  3. Fedő alatt, kis lángon főzzük puhára.

  4. Amikor teljesen megpuhult az alma, keverjük hozzá mentalevelet, a cukrot és a mazsolát, és még kb. 5 percig hagyjuk összepárolódni. Ízlés szerint készíthetjük csípősebbre (nagyobb mennyiségű gyömbér vagy fél - 1 tk feketebors hozzáadásával) és édesebbre.