A csatni Indiából származik. Lekvárszerű, erősen fűszerezett, és jellemzően nagyon édes (olykor sós) gyümölcs- vagy zöldségszósz, mely emésztésserkentő hatású. Kis mennyiségben fogyasztják őket, különösen zsírban sültek vagy kiadósabb, laktatóbb fogások kísérőjeként segíti a nehéz ételek feldolgozását.
Az alábbi egy „lájtosabb”, kevésbé fűszeres recept, jobban megfelel a pitták és a váták alkatának, ám természetesen tüzesebbé tehetjük az alkotóelemek arányának változtatásával.
Mentás almacsatni
Hozzávalók
Instructions
-
A fűszereket pirítsuk meg a ghíben vagy olajban a következő sorrendben: római kömény, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, aszafoetida.
-
Ezután adjuk hozzá az almát, a mentát, a csipet sót, és csak épp annyi vizet, hogy oda ne égjen.
-
Fedő alatt, kis lángon főzzük puhára.
-
Amikor teljesen megpuhult az alma, keverjük hozzá mentalevelet, a cukrot és a mazsolát, és még kb. 5 percig hagyjuk összepárolódni. Ízlés szerint készíthetjük csípősebbre (nagyobb mennyiségű gyömbér vagy fél - 1 tk feketebors hozzáadásával) és édesebbre.