Kókuszos cékla

Biotermelő ismerősömtől nemrég kaptam három kis céklát. Egészségesek és csodaszépek voltak, de nem igazán éreztem a vágyat, hogy a 35 fok fölötti kánikulában céklát egyek. Hogyan tudnám ezt a némiképp melegítő hatású, őszi-téli zöldséget, amely egyébként egy fantasztikus egészségbomba, pitta-nyugtató módon elkészíteni? Ezen tűnődtem a konyhában, és az alábbi eredmény született: az édes-aromás fűszerek, mint a kardamom és a fahéj a cékla emészhetőségét növelik, a kókuszreszelék és a kókusztej pedig nem csupán a fűszerekkel harmonizáló, édeskés ízt ad neki, hanem le is hűti.

Kókuszos cékla

Hozzávalók

Instructions

  1. A céklát kb. negyed csésze vízben feltesszük főni, amikor már majdnem elfő, mintegy 15 perc múlva, hozzáöntjük a kókusztejet, és még kb. 10-15 percig főzzük, hogy a kókusztej is nagyrészt elfőjön és besűrűsödjön.

  2. Az olajban halványbarnára pirítjuk a kókuszreszeléket, majd hozzátesszük és rövid időre megforgatjuk a fűszereket, amíg érződik az aromájuk.

  3. A fűszeres-olajos keveréket hozzátesszük a céklához, megsózzuk, majd további 5 percig pároljuk, hogy összeérjenek az ízek.

  4. Pirított mandulával esetleg koriander zöldjével díszítve tálalhatjuk.