Biotermelő ismerősömtől nemrég kaptam három kis céklát. Egészségesek és csodaszépek voltak, de nem igazán éreztem a vágyat, hogy a 35 fok fölötti kánikulában céklát egyek. Hogyan tudnám ezt a némiképp melegítő hatású, őszi-téli zöldséget, amely egyébként egy fantasztikus egészségbomba, pitta-nyugtató módon elkészíteni? Ezen tűnődtem a konyhában, és az alábbi eredmény született: az édes-aromás fűszerek, mint a kardamom és a fahéj a cékla emészhetőségét növelik, a kókuszreszelék és a kókusztej pedig nem csupán a fűszerekkel harmonizáló, édeskés ízt ad neki, hanem le is hűti.
Kókuszos cékla
Hozzávalók
Instructions
-
A céklát kb. negyed csésze vízben feltesszük főni, amikor már majdnem elfő, mintegy 15 perc múlva, hozzáöntjük a kókusztejet, és még kb. 10-15 percig főzzük, hogy a kókusztej is nagyrészt elfőjön és besűrűsödjön.
-
Az olajban halványbarnára pirítjuk a kókuszreszeléket, majd hozzátesszük és rövid időre megforgatjuk a fűszereket, amíg érződik az aromájuk.
-
A fűszeres-olajos keveréket hozzátesszük a céklához, megsózzuk, majd további 5 percig pároljuk, hogy összeérjenek az ízek.
-
Pirított mandulával esetleg koriander zöldjével díszítve tálalhatjuk.